ANTALYA HAVA DURUMU
BİZE ULAŞIN 0546-550-06-07

Dernek Tüzüğü

- +

YÖRÜKLER KÜLTÜR DAYANIŞMA VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ TÜZÜĞÜ

Derneğin adı ve merkezi

Madde-1:

a)Derneği adı;Yörükler Kültür Dayanışma ve yardımlaşma derneği

b)Derneği kısa adı;Yörükler Derneği

c)Dernek merkezi; Antalya’dır.

d)Dernek, yurt içinde, gerekli görülen yerlerde ve yurtdışında şube açabilir.

e)Derneğin logosu yukarıda görüldüğü gibidir. Gençlik ve spor kulübü faaliyetlerinde forma renkleri; turuncu ve

beyaz olup yedek renk olarak siyah belirlenmiştir. Federasyonu bulunan her gençlik  ve spor  branşında

faaliyet   gösterebilir.

Derneğin amaçları

Madde-2:

  1. Türk milli kültürü ve çağdaş medeni kültür çerçevesinde milli birlik ve beraberliğimizin temeli olan Türk kültürüne büyük katkı sağlayan Yörük/Türkmen kültürünü araştırmak, yaşatmak, geliştirmek ,yeni kuşaklara, geniş kitlelere ve Türkiye’ye tanıtmak.
  2. Dernek üyelerimiz ve Türk milletini topyekun kapsayacak şekilde, millî birliğimize katkı sağlayacak  tanışma ve kaynaşma toplantıları ve etkinlikler yapmak.
  3. Türkiye ve Türk dünyasının her köşesinde kardeşlik, dayanışma ve yardımlaşma esaslarını geliştirmek, aynı dili konuşan, geçmişte aynı tarihi paylaşmış diğer ülkelerdeki kuruluşlarla sağlam diyaloglar kurmak, ortaklaşa sosyal ve kültürel faaliyetlerde bulunmak(ilgili makamlardan izin almak kaydıyla)
  4. Toplumumuzun birlik ve beraberliklerini sağlayıp maddi zorluk çeken üyelerimize ve yakınlarına imkanlar ölçüsünde yardımcı olmak.
  5. Yörük/Türkmen kültürünü araştırmak, geliştirmek ve yazılı hale getirerek  gelecek nesillere aktarmak
  6. Diğer illerde ve aynı ilde faaliyet gösteren Yörük/ Türkmen dernekleri ile irtibata geçip benzer amaçlı derneklerle birlikte federasyon kurmak, federasyonlara üye olmak noktasında yönetim kuruluna yetki vermek
  7. Yörük / Türkmen kültürünün geliştirilip, yazılı hale getirilmesi ve yeni nesillere sevdirilmesi için gençlik kulübü kurmak ve sporun her dalında gençliğimizi eğitmek ve spor kulübü kurmak.
  8. Fakirlere yardım amacıyla; gıda, temizlik malzemesi, giyecek ve yakacak maddesi toplayarak gıda bankacılığı faaliyetinde bulunmak,
  9. Gıda bankacılığı sistemi ile derneğimiz; bir hayır kurumu olarak, kar amacı gütmeden bağışlanan gıda ürünlerini ihtiyacı olanlara düzenli ve sağlıklı bir şekilde ulaştırılmasını sağlamaktır
  10. Dul, yetim ve kimsesiz olan muhtaçlara nakdi ve ayni yardımlar yapmak için gıda bankacılığı yapmak.

Derneğin faaliyetleri, hizmet konuları, çalışma biçimleri

Madde-3: Dernek yukarıda belirtilen amaçları doğrultusunda;

  1. Bilimsel, tarihi, sosyal, kültürel ve ekonomik araştırmalar yapmak, yaptırmak, bu tür araştırmaları desteklemek ve bunlardan faydalanmak. Bu amaçla verilerin toplanması, değerlendirilmesi; gerçek ve tüzel kişiler ile eğitim, bilim ve kültür hizmetlerinde kullanılması. Bu amaçlar için her türlü eğitim, bilimsel araştırma ve teknolojik faaliyetler yapmak, yaptırmak. Bu konularda diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak, çalışma yapanlara ayni ve nakdi yardım şeklinde destek sağlamak,
  2. Çağımızda meydana gelen sosyal, ekonomik, bilimsel, teknolojik ve stratejik gelişim ve değişim paralelinde toplumsal ihtiyaçların araştırılması, bu ihtiyaçlar doğrultusunda yeni projeler üretilmesini sağlamak.Amacına uygun olarak Türk kültürü ile ilgili araştırma yapmak için bilim kurulları ve çeşitli ihtisas komisyonları kurar.
  3. Türkiye genelindeki festival, panayır, şenlik, anma günleri vb. kültürel etkinliklerin döküm çalışmasını yapmak, yaptırmak ve turistleri ve toplumumuzu bu etkinliklerle tanıştırmak. Bu yolla dünya devleti olma yolundaki Türkiye’mizin değişik ülke ve kültürleri tarafından daha yakın ve sıcak bir ortamda tanınmasını sağlamak amacıyla bazdaki folklorik ve beşeri kültür birikimlerinin ulusal ve uluslararası festivallere dönüştürülerek Türkiye ve Türk milletine sempati duyan kişi ve kuruluşları davet ederek  yeni sempati lobileri oluşturmak.
  4. Tüm faaliyetlerini çeşitli yayın organlarından yararlanmak suretiyle geniş kitlelere duyurmak.Bu amaçla seminer, konferans, bilgi şöleni, panel vs. bilimsel toplantılarla, şölen, konser, panayır vs. organizasyonları yapmak.
  5. Bülten, gazete ,dergi, web sayfası vs. Basılı, görsel ve işitsel iletişim araçları çıkarmak, Kitap, ansiklopedi, yıllık, katalog vs. basmak, yaymak amacı doğrultusunda bu tür yayınları desteklemek.
  6. Dernek amacı doğrultusunda üniversite, kamu kurum ve kuruluşlarıyla, sendika ve meslek kuruluşlarıyla işbirliği yapmak.
  7. Üye aidatları dışında dernekler Kanunu’na uygun olmak üzere her türlü gelir getirici faaliyetlerde bulunmak.
  8. Türkiye’nin diğer illerinde kurulmuş Yörük/ Türkmen derneği ve vakıfları ile irtibata geçerek  karşılıklı bilgi alışverişinde bulunmak.
  9. Gerek görülen yerlerde dernek faaliyetlerini yürütmek amacıyla temsilcilik açılabilir.Temsilcilikler, şube veya dernek genel kurullarında temsil edilmezler.
  10. Amaçlarımız ile ilgisi bulunan ve kanunlarla yasaklanmayan alanlarda benzer amaçlı derneklerle kendi aralarında veya vakıf,sendika vb sivil toplum kuruluşlarıyla ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere ve yetkili organlarının kararıyla platformlar oluşturabilirler.
  11. Gençlik kulübü ve spor kulüpleriyle ulusal ve uluslararası yarışmalara katılmak
  12. Yörük/ Türkmen kültürünün özünü teşkil eden türk halk oyunları, müzik, resim, folklor  el sanatları,halı, kilim kursları açmak, gerekirse kooperatifler kurarak burada üretilen el sanatları ürünlerinin satılarak derneğe ve üyelerimize gelir elde etmek.
  13. Araştırma merkezleri,dershane ve öğrenci yurtları açar, eğitim ve spor tesisleri kurar, işletir veya işlettirir.
  14. Değişik alanlardaki üstün yetenekli türk gençlerini erken yaşlarda tespit ederek uygun ortamlarda yetişmelerini sağlayacak eğitim ve öğretim programları geliştirir, başarılı ve yoksul öğrencilere yönetim kurulunun belirleyeceği şekilde karşılıklı veya karşılıksız burs verir. Yurtiçi ve yurtdışı karşılıklı yada karşılıksız burs vermek suretiyle ön lisans, yüksek lisans, master ve doktora yapanlara imkanlar sağlar.
  15. Amaçlarıyla ilgili kanuni izinler dahilinde kutsal değerlerin, tarihi mirasların, abide ve anıtların her mekanda korunması ve restorasyonu için faaliyet gösterir ve bu konuda tüm yurtiçi ve yurtdışı resmi ve özel kuruluşlarla yardımlaşma ve işbirliği yapar. Türk kültürü ile ilgili yazma nadir eserleri açığa çıkarır.Görüntülü ve sesli eserleri derler ve bu konularda döküm çalışmaları yapar.
  16. Geçmişte ve günümüzde amaçta belirtilen konularda hizmet etmiş bilim adamları, yazar , şair ve halk ozanlarına ve sanatçılara maddi ve manevi yardımlarda bulunur, bunlara ilişkin olarak yardım kampanyaları açar, ölüm evlenme vb. hallerde sosyal yardımlarda bulunur.
  17. Derneğe gelir sağlamak amacıyla her türlü dinlenme, sosyal, sportif ve turistik tesisler açar, ticari,sınai, zırai ve hizmet alanlarında faaliyet gösterecek yurtiçinde ve yurtdışında şirketler ve iktisadi işletmeler kurar, işletir  veya işlettirir. İlgili mevzuat  esaslarına göre her türlü şirketlere ortak olur, şirketlerin ortaklık paylarını alır, satar ve iştirak eder, ortaklık paylarına isabet eden temettü veya kar hisselerini sarf eder.
  18. Derneğin amacına aykırı olmamak kaydıyla ,vaki taşınır ve taşınmaz mal varlığı ve paraları idare ve tasarruf eder, harcar, yerli  ve yabancı bir veya birden fazla şirketin hisse senetlerini, intifa senetlerini,oblikasyonlarını veya mevcut ve vücut bularak bir hak ve alacak ifade eden evraklarını, bilcümle hisse senetlerini ve bütün bunlara ait kuponları alır, satar, gelirlerini  tahsil ve sarf eder.
  19. Sahip olduğu mal varlığını satar, devir ve ferağ eder, gelirlerini veya karlarını tahsil ve sarf eder, mal varlığına dair bir veya birden fazla gayrimenkul veya gelirlerini bir veya birçok defa yatırımda kullanır.
  20. Dernek tüzüğüne uygun olarak kanuni mevzuat dahilinde, işçi ve işveren sendikalarından ve mesleki kuruluşlardan, vakıf ve iktisadi işletmelerden maddi yardım kabul edebilir. Yasalar çerçevesinde benzer amaçlarla faaliyette bulunan yerli ve yabancı dernekler, şirket ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapar, yardım alır, bu yardımı temin için anlaşmalar akdeder.
  21. Her türlü bağış ve hediyeyi kabul eder, bağış ve hediye ile ilgili olarak bağışın, vaziyetin ve sair ölüme bağlı tasarrufların bağışı yapan tarafından öne sürülen diğer şart ve mükellefiyetini kabul eder, yerine getirir .
  22. Yönetim kurulunun karar vereceği diğer işleri yapar.

 

 

 

Derneğin amaçları  doğrultusunda faaliyetlerini gerçekleştirebilmek için yapabileceği iş ve işlemler ile hukuksal durumu

Madde-4: Dernek amacına ulaşmak için yurt içinde veya yurtdışında yasal sınırlamalar dışında; tutar ve değeri kısıtlanmamış taşınır ve taşınmaz mallara bağış, vasiyet, satın alma ve kiralama suretiyle sahip olmaya ve kullanmaya, derneklere ilişkin hükümler uyarınca sahip olduklarını satmaya, devir ve ferağ etmeye, gelirlerini almaya ve harcamaya, dernek malvarlığına giren bir yada birden çok  taşınmaz mal yada gelirlerini bir yada   birçok kez  yatırımda kullanmaya, dernek amaçlarına aykırı olmamak ve amaçlarına bir kısmıyla yada tümüyle tahsis etmek(özgülenmek) koşuluyla olacak bağış ve vasiyet, satın alma ve diğer yollarla mal ettiği taşınır ve taşınmaz  malları ve paraları yönetim ve tasarrufa ,harcamaya, dernek gelirlerini attırmak için pay  senetleri, tahvil ve finansman bonosu, mevduat sertifikası, hazine bonosu, yatırım fonları ve diğer menkul değerleri almaya ve derneğin amacı gerektiğinde bunları değerlendirip satmaya, Dernek  amaçlarına  benzer çalışmalarda bulunan yurtiçi ve yurtdışı derneklerle işbirliği yapmaya, yerli ve yabancı derneklerden yardım almaya, bu yardımı sağlamak için anlaşmalar yapmaya, amaçlarına harcayacağı  gelirlerini arttırmak için para yada mal varlığına giren değerlerle şirketlere katılmaya, şirketler kurmaya, gerekli ürünleri imal, ithal ve ihraç etmeye, temettü yada kar paylarını benzer biçimde değerlendirmeye, derneğin amaçlarına uygun olarak yürütülen ve yürütülecek olan projelerden ve her türlü çalışmalardan gelir elde etmeye ve derneğe gelir getirecek ve olağan işletme ilkelerine göre çalışacak iktisadi işletmeler kurmaya, bunları doğrudan yada denetimi altında bir kişi aracılığıyla işlettirmeye, taşınmaz malların irtifak, intifa, sükna, üst rehin, ipotek gibi mülkiyetten gayri ayni haklarını kabule, bu hakları kullanmaya, olan yada olacak gelirleri ile yapacağı sözleşmeler için gerekli banka kefaletlerini kabule, derneğin amacını geliştirmek için geçerli ödünç almaya, taşınır ve taşınmaz mallarını rehin göstermeye, dernek amaçlarından birinin yada tümünün gerçekleştirilmesi için yararlı ve gerekli görülecek girişim, tasarruf, mal edinme ve sözleşmeler yapmaya, ipotekler yapmaya ve fek etmeye , amaçları ve hizmet konularında yararlı olabilecek sandıkları kurmaya,  gerçek ve tüzel kişilerle ortaklıklarda yararlı olabilecek sandıkları kurmaya, gerçek ve tüzel kişilerle ortaklıklarda bulunmaya, mevzuat çerçevesinde izin ve yetkilidir.

Derneğin kurucuları

Madde-5: Derneğin kurucu üyeleri; ad, soyadı, meslek ve sanatları, ikametgâh adresleri ilişik listede  belirtilmişT.C. uyruklu kişilerdir. Kurucu üyeler,  dernek kuruluşu tamamlanıp tüzel kişilik kazanmasıyla birlikte asil üyelik sıfatı kazanırlar.

                            Dernek üyeliği

Derneğe üye olma:

   Madde-6:Derneğe iki çeşit üye olunabilir

  1. Asil Üyelik
  2. Onursal(Şeref) Üyelik
  3. Asil üyelik

 a)Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip ve derneğin amaç ve ilkelerini benimseyerek bu doğrultuda çalışmayı kabul eden ve  mevzuatın öngördüğü koşulları taşıyan her gerçek ve tüzel kişi 5253 sayılı dernekler kanunun hükümlerine uygun olmak kaydıyla herkes bu derneğe üye olma hakkına sahiptir ancak yabancı gerçek kişilerin üye olabilmesi için Türkiye’de yerleşme hakkına sahip olması  da gerekir. Onursal üyelik için  bu şart aranmaz.

  1. b) Derneğin asil üyeleri, dernek kurucuları ile müracaatları üzerine yönetim kurulunca asil üyeliğe kabul edilen kişilerdir.Asil üyelerin kayıtları bu şartlara haiz şahısların Dernek başkanlığına yazılı başvuruları üzerine;Dernek yönetim kurulunca en geç 30 gün içinde incelenerek, üyeliğe kabul veya Red şeklinde karara bağlanır ve sonuç yazıyla başvuru sahibine bildirilir. Başvurusu kabul edilen üye bu amaçla tutulan deftere kaydedilir.
  2. c) Derneğe asil üye olmak isteyenler derneğin tüzüğünü kabul ettiklerini ve tüzükte belirtilen derneğe giriş ücreti olan 100 TL. ve yıllık 120 TL.yi(ayda 10 TL.) ödemeyi taahhüt ettikleri beyannameyi derneğe verirler.

d)Derneğin amaçlarına aykırı davrananlar, derneği amacından saptırmak isteyenler, 5253 sayılı Dernekler yasasına göre asil üyelik hakkkını kaybedenler ve dernek tüzüğüne aykırı hareket edenlerin asil üyelikleri  sona erer.Dernekle ilişikleri kesilir.

e)Adli ve mülki makamlarca, derneğe üyeliklerinin yasal olarak devamı mümkün olmayan veya üyelikleri sakıncalı görülen kişilerin üyelikleri ilgili makamların yazılı emirleri ile sona erer.

  1. f) Yukarıda belirtilen hususlardan birinin tespit veya zuhuru halinde asil üyenin kaydı dernek yönetimince silinir.

 

 

 

B.Onursal (Şeref)Üyelik:

                   Derneğin amaçlarının gerçekleşmesine maddi ve manevi anlamda çok yararlı katkısı olanlara veya

Olabileceklere yönetim kurulu tarafından onursal(Şeref) üyelik  verilebilir. Onursal(Şeref) üyeleri genel

kurula katılabilir fakat  oy kullanma, seçme ve seçilme hakları yoktur. Onursal(Şeref) üyeliği için ikamet

şartı gerekmez.

Asil üyelerin hakları

Madde-7: 5253  sayılı dernekler kanununa göre;

  1. Hiç kimse derneğe asil üye olmaya ve dernekte asil üye kalmaya zorlanamaz.
  2. Her asil üye istifa hakkına sahiptir.Asil üyelikten istifa edenlerin istifa kabulü 1 ay içinde bu üyelere  yazılı olarak bildirilir. İstifayı kabul etmek yönetim kurulunun görevidir.
  3. Dernek asil üyeleri eşit haklara sahiptir.
  4. Her asil üyenin genel kurulda bir oy hakkı vardır ve asil üye oyunu bizzat kendisi kullanır.Diğer bir asil üye aracılığıyla kullanamaz.
  5. Tüzel kişinin üye olması halinde, tüzel kişinin yönetim kurulu başkanı veya temsille görevlendireceği kişi oy kullanır.Bu kişinin başkanlık veya temsil görevi sona erdiğinde,tüzel kişi adına oy kullanacak kimse yeniden belirlenir.
  6. Derneğin şube sayısı üçe ulaştığında dernek merkezinde kayıtlı bulunanların üyelik kayıtları şubelere aktarılır.Yeni üyelik müracaatları şubelere yapılır.Üyeliğe kabul ve üyelikten silinme işlemleri şube yönetim kurulları tarafından yapılır ve en çok otuz gün içinde genel merkeze bildirilir.

 

 

 

 

Üyelikten çıkma

Madde-8: Her üye yazılı olarak bildirmek kaydıyla, dernekten çıkma hakkına  sahiptir. Üyenin istifa dilekçesi, yönetim kuruluna ulaştığı anda çıkış işlemleri sonuçlanmış sayılır.Üyelikten ayrılma, üyenin derneğe olan birikmiş borçlarını sona erdirmez.

Üyelikten çıkarılma

Madde-9: Dernek üyeliğinden çıkarılmayı gerektiren haller:

  1. Dernek tüzüğüne aykırı davranışlarda bulunmak,
  2. Verilen görevlerden sürekli kaçınmak
  3. Yazılı ikazlara rağmen üyelik aidatını altı ay içinde ödememek
  4. Dernek organlarınca verilen kararlara uymamak
  5. Üye olma şartlarını kaybetmiş olmak
  6. Dernek adına yetkisi olmadığı halde yazılı ya da görsel basında beyanatta bulunmak

Yukarıda sayılan durumlardan birinin tespiti halinde yönetim  kurulu kararı ile üyelikten çıkarılabilir. Dernekten çıkan veya çıkarılanlar, üye kayıt defterinden silinir ve dernek mal varlığında hak iddia edemez.

Derneğin organları

Madde-10:

  • Genel kurul
  • Yönetim kurulu
  • Denetim kurulu
  • Bilim, araştırma, geliştirme kurulu
  • Danışma kurulu
  • Şubeler
  • Temsilcilikler

Dernek genel kurulunun kuruluş şekli, toplanma zamanı, çağrı ve toplantı usulü

Madde-11:  Genel kurul, derneğin en yetkili karar organı olup; derneğe kayıtlı üyelerden, şube sayısı üçe çıktığında da şubenin doğal delegeleri ile şubede kayıtlı üyeler tarafından seçilmiş delegelerden oluşur.

Genel kurul;

  • Bu tüzükte belli edilen zamanda olağan,
  • Yönetim veya denetim kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinden 1/5’nin yazılı isteği üzerine otuz gün içinde olağanüstü toplanır.

Olağan genel kurul toplantıları

  1. Dernek, tüzüğünün kuruluş bildiriminin valilik makamına teslim gününü izleyen 6 ay içinde ilk genel kurul toplantılarını yapmak ve organlarını oluşturmak zorundadır.
  2. Derneğin ilk genel kurul toplantısından sonraki olağan kurul toplantıları her 3 (üç) yılda bir Aralık ayında yönetim kurulunca toplantıya çağrılır.
  3. Yönetim ve denetim kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinden 1/5’nin yazılı isteği üzerine genel kurul olağanüstü toplanır.Genel kurul yönetim kurulunca toplantıya çağrılır.
  4. Genel kurul; kurucu ve asil üyelerle, dernek yönetim kurulu ve denetleme kurulu üyeleri ile şube üyelerinin 1/5 oranındaki delegelerden(küsurat hesaba katılmaz) oluşur.
  5. Genel kurul, genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin en az yarısından bir fazlasının katılması ile toplanır.Yönetim kurulu, genel kurula katılma hakkı  bulunan üyelerin listesini düzenler. Genel kurula katılacak üyelere en az onbeş gün önceden, saati, yeri ve gündemi derneğin internet sayfasında ilan edilmek, yazılı olarak bildirilmek, üyenin bildirdiği elektronik posta adresine ya da iletişim numarasına mesaj gönderilmek veya mahalli yayın araçları kullanılmak suretiyle toplantıya çağrılır.Bu çağrıda çoğunluk sağlanamaması sebebiyle toplantı yapılamazsa, ikinci  toplantıda çoğunluk aranmaz.Bu husus ve ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da birinci toplantıya ait ilanda belirtilir.İlk toplantı günü ile ikinci toplantı arasında bırakılacak zaman bir haftadan az, altmış günden fazla olamaz. İkinci toplantıya katılan üye sayısı, dernek yönetim ve denetleme kurulları üye tam sayısı toplamının iki katından az olamaz.
  6. Toplantı, çoğunluk sağlanamaması sebebinin dışında başka bir nedenle geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle, ilk toplantı için yapılan çağrı usulüne uygun olarak üyelere duyurulur. İkinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren en geç altı ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya, birinci fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çağrılır.
  7. Genel kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.
  8. Dernek genel kurul toplantısı, dernek merkezinin bulunduğu yerde yapılır.
  9. Genel kurul, katılma hakkı bulunan üyelerin salt çoğunluğunun, tüzük değişikliği ve derneği feshi hallerinde ise 2/3’in katılımıyla toplanır; çoğunluk sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak bu  toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları  üye tam sayısının iki katından az olamaz.
  10. Genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesi toplantı yerinde hazır bulundurulur. Toplantı  yerine

girecek üyelerin resmi makamlarca verilmiş kimlik belgeleri, yönetim kurulu üyeleri veya yönetim

kurulunca görevlendirilecek  görevliler tarafından kontrol edilir. Üyeler, yönetim kurulunca düzenlenen

listedeki adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler.

  1. Toplantı yeter sayısı sağlanmışsa durum bir tutanakla tespit edilir ve toplantı yönetim kurulu başkanı

veya görevlendireceği yönetim kurulu üyelerinden biri tarafından açılır. Toplantı yeter sayısı

sağlanamaması halinde de yönetim kurulunca bir tutanak düzenlenir.

  1. I) Açılıştan sonra toplantıyı yönetmek üzere üyelerin arasında açık oy ile bir divan başkanı ile yeteri kadar

başkan yardımcısı ve kâtip seçilerek divan heyeti oluşturulur,

  1. Dernek organları için yapılacak oylamalarda, oy kullanan üyelerin divan heyetine kimliklerini

göstermeleri ve hazırun listesindeki isimlerinin karşılarını imzalamaları zorunludur,

  1. n)  Toplantının yönetimi ve güvenliğinin sağlanması divan başkanına aittir.
  2. o) Genel kurulda, yalnızca gündemde yer alan maddeler görüşülür ve kararlar ekseriyetle alınır. Ancak,

toplantıda hazır bulunan üyelerin en az onda biri tarafından görüşülmesi istenen konuların gündeme

zorunludur.

  1. p)   Her üyenin bir oyu vardır. Bizzat kullanır. Üyelerden hiçbiri diğerine vekâlet edemez. Onursal üyeler ve

destekçi üyeler toplantıya katılabilir ancak oy hakları yoktur, tüzel kişinin üye olması halinde, tüzel kişinin    yönetim kurulu başkanı veya temsille görevlendireceği kişi oy kullanır.

  1. q) Toplantıda görüşülen konular ve alınan kararlar bir tutanağa yazılır ve divan başkanı ile yazmanlar

tarafından birlikte imzalanır. Toplantı sonunda, tutanak ve diğer belgeler yönetim kurulu başkanına

teslim edilir. Yönetim kurulu başkanı bu belgelerin korunmasından ve yeni seçilen yönetim kuruluna yedi   gün içinde teslim etmekten sorumludur.

  1. r) Tutanak sureti en geç 30 gün içinde mahallin en büyük mülki idare amirliğine yazılı olarak bildirilir,
  2. s) Genel kurulda aksine bir karar alınmamışsa, yönetim ve denetim kurulu üyelerinin seçimleri gizli oylama

ile diğer konulardaki kararlar ise açık olarak oylanır. Gizli oylar, toplantı başkanı tarafından “mühürlenmiş kâğıtların veya oy pusulalarının üyeler tarafından gereği yapıldıktan sonra içi boş bir kaba atılması ve toplanan ve oy vermenin bitiminden sonra açık dökümü yapılarak belirlenen oylardır.

  1. t) Açık oylamada, genel kurul başkanının belirteceği yöntem uygulanır.
  2. u)  Genel kurul kararları, toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğuyla alınır. Şu kadar ki, tüzük değişikliği ve

derneğin feshi kararları, ancak toplantıya katılan üyelerin 2/3 çoğunluğuyla alınabilir,

  1. v) Bütün üyelerin bir araya gelmeksizin yazılı katılımıyla alınan kararlar ile dernek üyelerinin tamamının bu

tüzükte yazılı çağrı usulüne uymaksızın bir araya gelerek aldığı kararlar geçerlidir. Bu şekilde karar

alınması olağan toplantı yerine geçmez.

 

 

 

 

 

  1. B) Olağanüstü genel kurul toplantısı

Yönetim veya denetim kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinden 1/5’inin yazılı isteği üzerine yönetim kurulu, genel kurulu 1 ay içinde toplantıya çağırmazsa denetleme kurulu veya toplantı isteğinde bulunan üyelerden birinin müracaatı üzerine mahalli sulh hukuk hâkimi duruşma yaparak dernek üyeleri arasından 3 kişilik bir heyeti genel kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir.Olağan toplantılarla ilgili hükümler olağanüstü toplantılar için de uygulanır.

Olağan ve olağanüstü genel kurul toplantısında hazır bulunan ve kanuna veya tüzüğe aykırı olarak alınan genel kurul kararlarına katılmayan her üye karar tarihinden başlayarak bir ay içinde; toplantıda hazır bulunmayan her üye kararı öğrenmesinden başlayarak bir ay içinde ve her halde karar tarihinden itibaren başlayarak üç ay içinde mahkemeye başvurmak suretiyle kararın iptalini isteyebilir.

Genel kurulun görev ve yetkileri:

Madde -12

Aşağıda yazılı hususlar genel kurulca görüşülüp karara bağlanır;

  1. a) Yönetim, denetim, bilim, araştırma, geliştirme ve danışma kurulu ile diğer dernek organlarının seçilmesi.
  2. b) Dernek tüzüğünün değiştirilmesine karar vermek.
  3. c) Yönetim ve denetim kurulları raporlarını incelemek ve bilanço ve gelir gider çizelgelerini inceleyip onaylamak, yönetim kurulunu, kararlarını ibra etmek.
  4. d) Dernek yönetim kurulunca hazırlanan bütçenin görüşülüp, aynen veya değiştirerek kabul edilmesi,
  5. e) Yönetim kurulunca hazırlanan derneğin bütçesini inceleyip aynen veya değiştirerek kabul etmek
  6. f) Dernek için gerekli taşınmaz malların satın alınması veya mevcut taşınmaz malların alımı-satımı ve kiralanması hususunda yönetim kuruluna yetki verilmesi.
  7. g) Derneğin uluslararası muadil kurum, kuruluş, kalkınma ve araştırma program, fon ve projeleri, akademi, üniversite, enstitü ve araştırma kuruluşu ile ortak çalışma, işbirliği ve eleman değişimi yapması hususunda yönetim kuruluna yetki verilmesi.
  8. h) Gerekli haller varit olduğu takdirde 2/3 çoğunluk kararı ile derneğin fesih edilmesi.
  9. i) Lüzumlu görülen il, ilçe ve beldelerde şubeler ve temsilcilikler açmak.
  10. j) Derneğin üst kuruluşlara (federasyonlara) üye olmasına veya üst kuruluşlardan ayrılmasına karar vermek ve bu hususta yönetim kuruluna yetki verilmesi,
  11. k) Üst kuruluş temsilci üyelerini belirlemek.
  12. I) Benzer amaçlı ve diğer vakıf ve dernekler ile platform oluşturmak üzere yönetim kuruluna yetki vermek.
  13. m) Yasaların öngördüğü hükümler ile derneğin amaç ve hizmet konuları yönünde gereken kararları almak,
  14. n) Derneğin yönetmeliklerini onaylamak.
  15. o) Dernekler kanunu ve dernek tüzüğünce öngörülen görevlerin yerine getirilmesi,
  16. p) Dernek yönetim, denetim kurullarının kamu görevlisi olmayan başkan ve üyelerine verilecek ücret ile her türlü ödenek, yolluk ve tazminatlar ile dernek hizmetleri için görevlendirilecek üyelere verilecek gündelik ve yolluk miktarlarının tespit edilmesi.
  17. q) Yönetim kurulunun getireceği diğer teklifleri inceleyip karara bağlamak.
  18. r) Üyeliğin reddi veya üyelikten çıkarma hakkında verilen yönetim kurulu kararlarına karşı yapılan itirazların incelenmesi ve karara bağlanması.
  19. s) Derneğin şubelerinin açılmasının kararlaştırılması ve bu hususta yönetim kuruluna yetki verilmesi.
  20. t) Derneğin uluslar arası faaliyette bulunması, yurt dışındaki dernek ve kuruluşlara üye olarak katılması veya ayrılması,
  21. u) Demeğin fesih edilmesi,
  22. v) Derneğin vakıf kurması
  23. w) Derneğin en yetkili organı olarak derneğin diğer bir organına verilmemiş olan işlerin görülmesi ve yetkilerinin kullanılması.
  24. x) Mevzuatta genel kurulca yapılması belirtilen diğer görevlerin yerine getirilmesi

 

 

Yönetim kurulunun teşkili:

Madde -13:

Yönetim kuruluna 29 (yirmidokuz) asil ve 15 (onbeş) yedek üye, genel kurul tarafından gizli oyla açık tasnif usulü ile seçilir. Yönetim kurulu üyelerinin görev süreleri 3 yıldır. Yönetim kurulu derneğin temsilcisi ve sorumlusudur. Yönetim kurulu açık veya gizli oyla kendi arasından bir genel başkan, 2 (iki) genel başkan yardımcısı, bir genel sekreter, 1 (bir) genel sekreter yardımcısı, 1 genel muhasip 1 (bir) genel muhasip yardımcısı ve kalan üyeler arasında dernek tüzüğünde belirtilen çalışma konuları ve çalışma biçimlerine göre üyelerin bilgi, beceri ve yetenekleri doğrultusunda çeşitli görevler tevdii edebilir. Fakat kararlarda bu üyeler yönetim kurulu üyesi ibaresi ile zikrolunur.

Çeşitli nedenlerle boşalan dernek yönetim kurulu üyelikleri, genel kurulda aldıkları oy sayısına göre yapılan sıralamada en başta yer alan yedek üyeden başlanarak doldurulur. İzin almaksızın ve geçerli bir mazereti olmaksızın üst üste üç toplantıya katılmayan yönetim kurulu üyesi, başkan tarafından yazı ile uyarılır; tutumunu sürdürmesi halinde yönetim kurulu üyeliği kendiliğinden sona erer.

Yönetim kurulu üye sayısı, boşalmalar sebebiyle yedeklerin de getirilmesinden sonra, üye tam sayısının yarısından aşağı düşerse, genel kurul mevcut yönetim kurulu üyeleri veya denetleme kurulu tarafından bir ay içerisinde toplantıya çağrılır. Çağrının yapılmaması halinde, dernek üyelerinden birinin başvurması üzerine mahallin sulh hukuk hâkimi duruşma yaparak dernek üyeleri arasından seçeceği üç kişiyi bir ay içinde genel kurulu toplamakla görevlendirir. Yönetim kurulu dernek başkanının çağrısı ve hazırladığı gündem doğrultusunda toplanır. Yönetim kurulu toplantı yeter sayısı üye tam sayısının yarıdan bir fazlasıdır.

Yönetim kurulunun görevleri

Madde 14: Dernek yönetim kurulunun görev ve yetkileri aşağıda belirtilmiştir.

  1. a) Derneği temsil etmek veya bu hususta kendi üyelerinden bir veya bir kaçına veya bir üçüncü kişiye gerekli hizmetlerin yerine getirilmesi için yetki vermek.
  2. b) Derneğe gelir temin etmek ve bunun için derneğin mallarını, menkul ve gayrimenkul kıymetlerini nemalandırmak, gelirlerini tahsil etmek, bu konuda gereken her türlü harcamaları yapmak veya kendi sorumlulukları altında görevlendirecekleri kimselere yaptırmak, makbuz mukabili tahsilât yapmak.
  3. c) Genel kuruldan alınan yetkiyle derneğin amacı ve faaliyetleri doğrultusunda gayrimenkul ve müştemilatlarının yapımı, onarımı, tefrişi ile ilgili her türlü alım satım, inşaat işleri yapmak ve yaptırmak işçi çalıştırmak, her türlü harcamaları belge karşılığı yapmak,
  4. d) Lüzumlu görülen il, ilçe ve beldelerde temsilcilikler açmak.
  5. e) Derneğin gelir ve gider hesaplarına ilişkin işlemleri yapmak ve gelecek döneme ait bütçeyi hazırlayarak genel kurula sunmak. Yıllık çalışmalara ait faaliyet raporları hazırlamak ve yürütmek;
  6. f) Dernekler kanunu ve dernek tüzüğünün kendisine verdiği diğer işleri yapmak ve yetkileri kullanmak.
  7. g) Dernek adına bankaya hesap açmak, tahsilâtları bankaya yatırmak, harcama’ miktarını çekmek, yapılan bütün harcamalar için lüzumuna göre muhasebe veya yönetim kurulu üyelerindin her hangi birine avans vermek.
  8. h) Derneğin amaçlarını kapsayan ve lüzum görülen konularda yönetmelikler ve yazılı talimatları ve bunlara ait değişiklikleri düzenlemek, bunları usulüne uygun olarak uygulamak.
  9. i) Dernek işlerinin yürütülmesi amacı ile/kendi sorumluluğu altında olmak üzere dernek personel kadrosunu tayin etmek, her türlü atamayı yapmak, göreve son vermek ve personelin görev yerini değiştirmek dernek davalarını ve hukuki işlemlerini gördürmek üzere gerektiğinde avukat tutmak ve derneği temsil etmek üzere vekalet vermek ve azletmek,
  10. j) Derneği yargı organları idari makamlar gerçek ve tüzel kişiler karşısında temsil etmek,
  11. k) Genel kurulda alınan kararları uygulamak ve verilen görevleri yapmak.
  12. I) Derneğin faaliyet ve amaçları maddesinde sayılan işleri gerçekleştirmek üzere her türlü kararı almak ve uygulamak için çalışmalar yapmak,
  13. m) Derneğin mali kaynakları müsait olduğu takdirde; burs verilecek öğrencilerin tespiti ve her yıl burs miktarlarının belirlenmesini karara bağlamak,
  14. n) Derneğe asil üye ve onursal (şeref) üyesi olacak kimseleri belirlemek ve üyeliklerinin kabul ya da ret kararını vermek,
  15. o) Genel kurulun verdiği yetki ile şube açmaya ilişkin işlemlerin yürütülmesini sağlamak,
  16. p) Derneğin şubelerinin denetlenmesini sağlamak ve gerekli görüldüğünde haklı sebeplerle şube yönetim kurullarını görevden almak.
  17. q) Her faaliyet yılı sonunda derneğin işletme hesabı tablosu veya bilânço ve gelir tablosu ile yönetim kurulu çalışmalarını açıklayan raporunu düzenlemek, toplandığında genel kurula sunmak,
  18. r) Bütçenin uygulanmasını sağlamak,
  19. s) Derneğin amacını gerçekleştirmek için yetkisi dahilinde her çeşit kararı almak ve uygulamak,
  20. t) Mevzuatın kendisine verdiği diğer görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak.

Genel başkan

Madde 15: Yönetim kurulu tarafından üç yıllık bir çalışma süresi için seçilir. Görevden ölüm, istifa, tutukluluk, mahkûmiyet veya başka bir sebeple ayrılması halinde o çalışma döneminin sonuna kadar görev yapmak üzere başkanlığa dernek genel sekreteri vekâlet eder. Genel başkanın görev ve yetkileri şunlardır:

  1. a) Her türlü işlerde derneği temsil etmek.
  2. b) Yönetim Kurulu toplantılarına başkanlık etmek ve bu kurul tarafından verilen kararları uygulamak.
  3. c) Derneğin organlarının işbirliği halinde ve ahenkli bir şeklide çalışmasını sağlamak, derneğin yönetim ve hizmet çalışmalarını yönlendirmek, uygulamalarına etkinlik kazandırmak.
  4. d) Denetleme Kurulu raporlarının gereğini yapmak.

Genel başkan yardımcıları

Madde 16: 5 (beş) genel başkan yardımcıları, yönetim kurulu tarafından üç yıllık çalışma süresi için seçilir;

  1. a) Genel başkanın yetkilendirdiği genel başkan yardımcısı genel başkanın yokluğunda onun görevlerini üstlenir.
  2. b) Her bir genel başkan yardımcısı farklı bir alanda genel başkan tarafından görevlendirilir.

Genel sekreter:

Madde 17: Yönetim kurulu tarafından üç yıllık bir çalışma süresi için (1)bir genel sekreter iki (2) de genel sekreter yardımcısı seçilir;

  1. a) Genel başkana yardım eder,
  2. b) Dernek başkanının geçici ayrılmalarında dernek başkanının yetki ve sorumluluğunu yüklenir ve yönetim kuruluna başkanlık eder.
  3. c) Başkan, muhasip üyeler ve diğer üyelerin bütün çalışmalarına yardımcı olur. Dernek çalışmaları ile ilgili prosedürleri ve kurul kararlarını yerine getirir.
  4. d) Derneğin her türlü yazı işlerini düzenler ve yürütür.
  5. e) Yönetim kurulunun raportörlüğünü yapar,
  6. f) Sosyal faaliyetleri organize eder.
  7. g) Derneğin yayın organı ile ilgilenir.
  8. h) Şeref üyelerine ait kayıt işlemlerini ve derneğin genel üye ve destekçi üye kütüğünü düzenler.
  9. i) Yönetim kurulu ve dernek başkanınca verilen diğer görevleri yapar.

Genel muhasip:

Madde 18: Yönetim kurulu tarafından üç yıllık bir süre ile iki (2) genel muhasip bir (1) de yardımcısı seçilir;

  1. a) Genel muhasipler muhasebe işlerini birlikte demeğin her türlü saymanlık işlerini yönetirler.
  2. b) Genel başkan, genel başkan yardımcısı, genel sekreter veya diğer yönetim kurulu üyeleri ile birlikte bankadan para çeker ve bu paraların usulüne göre harcanmasını sağlar, sorumluluğu paylaşırlar.
  3. c) Gelir ve giderlerle ilgili tüm muhasebe kayıtlarını ve defterlerini usulüne uygun olarak tutar, bilânço ve kesin hesaplara ait defter ve dosyaları düzenler.
  4. d) Saymanlık işlerine ait defter, dosya ve belgeleri başkan veya sekreter ile denetleme kurulu üyelerinin inceleme ve denetlemesine hazır tutarlar.
  5. e) Derneğin demirbaş ve ayniyat işlerini düzenler, işlemleri yürütürler.
  6. f) Gerektikçe derneğin mali durumu hakkında dernek başkanına ve yönetim kuruluna bilgi verirler.

Denetim kurulunun teşkili:

Madde 19:

  1. a) Denetim Kurulu, üyeler arasından üç (3) asil ve üç (3) yedek olmak üzere, genel kurulca seçilir.

Denetim kurulu asil üyeliğinde istifa veya başka sebeplerden dolayı boşalma olduğu takdirde genel kurulda aldığı oy çokluğu sırasına göre yedek üyelerin göreve çağrılması mecburidir.

  1. b) Asil üyeler genel kurulu takip eden 5 gün içerisinde toplanarak bir başkan, bir raportör ve 1 üye olacak şekilde görev dağılımı yapar.
  2. c) Denetleme kurulu en az 4 ayda bir toplanarak derneğin defter, hesap ve yazışmalarını, yapılan işlemler ve kendilerine intikal eden konuları görüşüp hesapları kontrol ederek karara bağlar. Denetleme sonuçlarını bir rapor halinde yönetim kuruluna ve toplandığında genel kurula sunar.
  3. d) Denetleme kurulu başkanı lüzumlu gördüğü hallerde kurulu toplantıya çağırabilir.

Denetim kurulunun görev ve yetkileri:

Madde 20: Denetim kurulu; derneğin tüzüğünde gösterilen amaç ve amacın gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini, defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını, dernek tüzüğünde tespit edilen esas ve usullere göre bir yılı geçmeyen aralıklarla denetler ve denetim sonuçlarını bir rapor halinde yönetim kuruluna ve toplandığında genel kurula sunar. Ayrıca denetim kurulunun görev ve yetkileri aşağıda belirtilmiştir:

  1. a) En geç yılda bir defa derneğin bütün hesap ve işlemlerini yönetim kurulunun işlem ve faaliyetlerini derneğin mali durumunu incelemek ve denetlemek.
  2. b) Yıllık incelemeleri sonucu saptayacakları konu ve önerileri bir raporla dernek genel başkanına bildirir.
  3. c) Denetim sonucu düzenlenecek raporları yönetim kuruluna her yıl genel kurul toplantısından önceki hazırlanacak yıllık raporları genel kurula sunmak.
  4. d) Denetim çalışmalarına ilişkin rapor veya görüşlerini yönetim kuruluna sunar.
  5. e) Üye şikâyetleri hakkında genel kurula rapor sunar
  6. f) Şubelerden gelecek şikâyetleri karara bağlar.
  7. g) Derneğin gelir- gider bütçesini denetleyip bir rapor halinde genel kurula sunar. Yönetim kurulu denetleme kurulunca istenecek belge ve defterleri incelemesi için denetleme kurulu’na vermek zorundadır.
  8. h) Dernekler kanunu’nun verdiği diğer görevleri yapar.

Araştırma- geliştirme ve bilim kurulu:

Madde 21:

Derneğin araştırma, geliştirme ve bilim kurulu; eğitim, bilim, kültür-sanat vb. Alanlarda mesleğinde temayüz etmiş yüksek başarılar göstermiş, akademisyen, bürokrat, yönetici, iş adamı ve sanatçılardan oluşur. Ayrıca araştırma, geliştirme ve bilim kurulu kendi içinde ihtisas komisyonları şeklinde çalışmasını sürdürür.

Kurul üyelerinin sayısı, tespiti ve verdikleri hizmet karşılığı yapılacak ödemelere ilişkin esaslar yönetim kurulunca kararlaştırılır.

Danışma kurulu

Madde 22: Bu kurul derneğin araştırma ve proje çalışmalarında danışmanlık hizmetleri verir.

Kurul üyelerinin sayısı, tespiti ve verdikleri hizmet karşılığı yapılacak ödemelere ilişkin esaslar yönetim kurulunca kararlaştırılır.

Derneğin şubelerinin kuruluşu:

Madde 23:

  1. a) Dernek gerekli görülen yerlerde yönetim kurulu kararıyla şube açabilir. Bu amaçla dernek yönetim kurulunca yetki verilen en az üç kişilik kurucular kurulu, dernekler yönetmeliği’nde belirtilen şube kuruluş bildirimini ve gerekli belgeleri, şube açılacak yerin en büyük mülki amirliğine verir.

Şubelerin görev ve yetkileri

Madde 24:Şubeler, tüzel kişiliği olamayan, dernek amaç ve hizmet konuları doğrultusunda özerk faaliyetlerde bulunmakla görev ve yetkili, tüm işlemlerinden doğan alacak ve borçlarından ötürü kendisinin sorumlu olduğu dernek iç örgütüdür.

Şubelerin organları ve şubelere uygulanacak hükümler:

Madde 25:

  1. Şube genel kurulu
  2. Şube yönetim kurulu
  3. Şube denetleme kurulu’ dur.

Genel kurul, şubenin kayıtlı üyelerinden oluşur. Yönetim kurulu, 10 asıl ve on ve 10 yedek, denetim kurulu ise üç asıl ve üç yedek üye olarak şube genel kurulunca seçilir.  Bu organların görev ve yetkileri ile bu tüzükte yer alan dernekle ilgili diğer hükümler, mevzuatın öngördüğü çerçevede şube’ de de uygulanır.

Şube genel kurullarının toplanma zamanı ve genel merkez genel kurulunda nasıl temsil edileceği:

 Madde 26:

  1. a) Şube genel kurulu, şubeye kayıtlı tüm üyelerden oluşur. Şube genel kurulu, dernek genel kurul toplantısından en az 2 ay önce tamamlanır. Bu koşulu yerine getirmeden şube, dernek genel kurulunda temsil hakkını yitirir; ayrıca şube yönetim kurulu müstafi duruma düşer. Dernek yönetim kurulu tarafından atanan geçici yönetim kurulu, şube genel kurulunu

3 ay içinde toplantıya çağırır.

  1. b) Şubelerin olağan genel kurulu, 3 yılda bir, Ekim ayı içerisinde, şube yönetim kurulunca belirlenecek gün yer ve saate toplanır.
  2. c) Şube genel kurulu, şube yönetim ve denetim kurullarının raporlarını görüşür; yönetim kurulunun hazırladığı bütçeyi aynen ya da değiştirerek onaylar; şube organları ile demek genel kuruluna katılacak delegeleri seçer. Her 25 asil üye için 1 delege seçilir. Şube genel kurullarında kararlar oy çokluğu ile alınır. Şube organları için seçim gizli oy, açık tasnif ve sayım ve çoğunluk sistemine göre yapılır.
  3. d) Şubenin kuruluş sürecinde ilk olağan genel kurul, kuruluş bildiriminden itibaren 6 ay içinde toplanır. Bu koşulun yerine getirilmemesi durumunda şube feshedilmiş sayılır.
  4. e) Şubeler genel kurul sonuç bildiriminin bir örneğini toplantının yapıldığı tarihi izleyen otuz gün içinde mülki idare amirliğine ve dernek genel merkezine bildirmek zorundadırlar.
  5. f) Şubeler, genel merkez genel kurulunda seçimlik ve doğal delegelerle temsil edilir. Şubelerin yönetim ve denetim kurulu başkanları doğal delege olarak, şubede kayıtlı yirmi beş (25) üye için bir (1), arta kalan üye sayısı 10 dan fazla veya toplam üye sayısı 25′ den az ise bu üyeler için de bir olmak üzere seçilecek delegeler de seçimlik delege olarak , şubeyi temsilen genel merkez genel kuruluna katılma hakkına sahiptir.
  6. g) Genel merkez genel kuruluna en son şube genel kurulunda seçilen delegeler katılır. Genel merkez yönetim ve denetim kurulu üyeleri genel merkez genel kuruluna katılır, ancak şube adına delege seçilmedikleri sürece oy kullanamazlar.
  7. h) Şubelerin yönetim veya denetim kurulunda görevli olanlar genel merkez yönetim veya denetim kuruluna seçildiklerinde şubedeki görevinden ayrılırlar.

 

 

Şube yönetim kurulunun teşkili ve görevleri

Madde 27-

  1. a) Şube yönetim kurulu kendi genel kurullarınca kapalı oylama ile seçilecek 10 asil ve 10 yedek üyeden oluşur. Asil üyeler seçimi takip eden 5 gün içerisinde toplanarak aralarında bir başkan, bir başkan yardımcısı, bir sekreter ve bir muhasip seçmek suretiyle görev bölümü yaparlar.
  2. b) Şube yönetim kurulunun toplanma, karar alma şekilleri ve üye sayısındaki boşalmaların tamamlanması tüzüğün genel yönetim kuruluna dair maddelerinde belirtilen esaslar dâhilinde yürütülür.
  3. c) Şube yönetim kurulu faaliyetlerini tüzükte yazılı görevle yürütür ve yapar.

Şube denetim kurulu

Madde- 28:

  1. a) Şube denetim kurulu, kapalı oylama ile üyeler arasından 3 asil ve 3 yedek olmak üzere, kendi genel kurulunca seçilir.
  2. b) Asil üyeler şube genel kurulunu takip eden 5 gün içersinde toplanarak bir başkan, bir raportör ve bir üye olacak şekilde görev dağılımı yapar.
  3. c) Şube denetleme kurulu en az 4 ayda bir toplanarak yapılan işlemler ve kendilerine intikal eden konuları görüşüp hesapları kontrol ederek karara bağlar.
  4. d) Şube denetleme kurulu başkanı lüzumlu gördüğü hallerde kurulu toplantıya çağırabilir.
  5. e) Şube denetleme kurulu toplanma ve yetkileri tüzüğün 18. Maddesindeki esaslarına tabidir

Temsilcilik açma

Madde 29:  dernek, yönetim kurulu kararıyla gerekli gördüğü yerlerde dernek faaliyetlerini yürütmek amacıyla temsilcilik açabilir.

Temsilcilikler, şube veya dernek genel kurullarında temsil edilemezler. Şubeler temsilcilik açamazlar. Temsilciliğin adresi, yönetim kurulu kararıyla temsilci olarak görevlendirilen kişi veya kişiler tarafından o yerin mülki idare amirliğine yazılı olarak bildirilir.

Şubeler tüzüğe uygun olarak elde edecekleri her türlü gelirin %25’ini merkeze ödemek zorundadır.

Mali hükümler

Dernek gelir kaynakları:

Madde 30: derneğin gelir kaynakları:

  1. a) Üye aidatı: asil üyelerden giriş ödentisi olarak 100 ytl, aylık olarak da 10 ytl aidat alınır. Bu miktarları artırmaya ve eksiltmeye genel kurul yetkilidir.
  2. b) Şube ödentisi: derneğin genel giderlerini karşılamak üzere şubeler tarafından tahsil edilen üye aidatlarının % 25′ i altı ayda bir genel merkeze gönderilir.
  3. c) Dernekçe, şölen, yemekli toplantı, tertiplenen piyango, eğlence, müsamere, temsil, konser, sportif yarışmalar, konferans gibi faaliyetlerden sağlanan gelirler.
  4. d) Derneğin mal varlığından elde edilen gelirler
  5. e) Derneğe yapılacak gerçek ve tüzel kişilerin kendi isteği ile derneğe yaptıkları her türlü ayni/nakdi yardım, taşınmaz mülk ve emlakin hibe veya bağışı yoluyla sağlanacak gelirler.
  6. f) Yasal ölçüler içinde toplanacak yardım ite bağışlar.
  7. g) Dernek adına çıkarılacak kitap, dengi, gazete, broşür, kaset vb. Yayınlardan sağlanacak gelirler
  8. h) Dernekçe yapılacak ar-ge çalışmaları, araştırma projeleri vb. Hizmetlerden sağlanabilen gelirler.
  9. i) Dernek amaçları ve faaliyet alanlarına uygun ulusal veya uluslar arası fon, destek kurumları vb kuruluşlardan yasal çerçeve içinde aktarılacak kaynaklar.
  10. j) Yardım toplama hakkındaki mevzuat hükümlerine uygun olarak toplanacak bağış ve yardımlar,
  11. k) Dernek ve kulübün amaçlarını gerçekleştirmek üzere açacağı lokal, restoran ve müze vb. Çeşitli iktisadi faaliyetlerinden elde edilecek gelirler,
  12. l) Diğer gelirlerden oluşur

 

 

Derneğin defter tutma esas ve usulleri ve tutulacak defterler

Madde 31: Defter tutma esasları;

Dernekte işletme hesabı esasına göre defter tutulur. Ancak, yıllık brüt gelirinin 2008 yılı için 500 bin YTL’ yi aşması durumunda takip eden hesap döneminden başlayarak bilanço esasına göre defter tutulur.

Bilanço esasına geçilmesi durumunda, üst üste iki hesap döneminde yukarıda belirtilen haddin altına düşülürse, takip eden yıldan itibaren işletme hesabı esasına dönülebilir.

Yukarıda belirtilen hadde bağlı kalmaksızın yönetim kurulu kararı ile bilanço esasına göre defter tutulabilir.

Derneğin ticari işletmesi açılması durumunda, bu ticari işletme için , ayrıca vergi usul kanunu hükümlerine göre defter tutulur.

Kayıt usulü

Derneğin defter ve kayıtları dernekler yönetmeliğinde belirtilen usul ve esasa uygun olarak tutulur.

Tutulacak defterler:

Dernek aşağıda adı yazılı defterleri tutar:

  1. a) İşletme hesabı esasında tutulacak defter ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir:
  2. a) Karar defteri; yönetim kurulu kararları tarih ve numara sırası ile bu deftere yazılır ve kararların altı başkan ve toplantıya katılan üyelerce imzalanır.
  3. b) Üye kayıt defteri; derneğe üye olarak girenlerin kimlikleri, derneğe giriş ve çıkış tarihleri bu deftere işlenir. Üyelerin ödedikleri giriş ve aylık veya yıllık aidat miktarları bu deftere işlenebilir.
  4. c) Evrak kayıt defteri: gelen ve giden evraklar, tarih ve sıra numarası ile bu deftere kaydedilir. Gelen

evrakların asılları ve giden evrakların kopyaları dosyalanır. Elektronik posta yoluyla gelen veya giden evraklar çıktısı alınmak suretiyle saklanır.

  1. d) Demirbaş eşya defteri: derneğe ait demirbaşların edinme tarihi ve şekli ile kullandıkları veya verildikleri yerler ve kullanım sürelerini dolduranların kayıttan düşürülmesi bu deftere işlenir.
  2. e) İşletme hesabı defteri: dernek adına alınan gelirler ve yapılan giderler açık ve düzenli olarak bu deftere işlenir.
  3. f) Alındı belgesi kayıt defteri: alındı belgelerinin seri ve sıra numaraları, bu belgeleri alan ve iade edenlerin adı, soyadı ve imzaları ile aldıkları ve iade ettikleri tarihler bu deftere işlenir.
  4. B) Bilânço esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir:

1) (a) bendinin 1, 2,3 ve 6 ncı alt bentlerinde kayıtlı defterler bilânço esasında defter tutulması durumunda da tutulur.

2) Yevmiye defteri, büyük defter ve envanter defteri: bu defterlerin tutulma usulü ile kayıt şekli vergi usul kanunu ile bu kanununun maliye bakanlığına verdiği yetkiye istinaden yayımlanan muhasebe sistemi uygulama genel tebliğleri esaslarına göre yapılır.

Defterlerin tasdiki

Dernekte, tutulması zorunlu olan defterler kullanmaya başlamadan önce il Dernekler müdürlüğü’ ne veya notere tasdik ettirilir. Bu defterlerin kullanılmasına sayfaları bitene kadar devam edilir ve defterlerin ara tasdiki yapılmaz. Ancak, bilânço esasına göre tutulan defterler ile form veya sürekli form yapraklı defterlerin, kullanılacağı yıldan önce gelen son ayda, her yıl yeniden tasdik ettirilmesi zorunludur.

Gelir tablosu ve bilânço düzenlenmesi

İşletme hesabı esasına göre kayıt tutulması durumunda yılsonlarında (31 Aralık) (dernekler yönetmeliği ek-16′ da belirtilen) ”işletme hesabı tablosu” düzenlenir. Bilânço esasına göre defter tutulması durumunda ise, yılsonlarında (31 Aralık) , maliye bakanlığınca yayımlanan muhasebe sistemi uygulama genel tebliğlerini esas alarak bilânço ve gelir tablosu düzenlenir. Bu maddede sayılan defterlerin noterden veya dernekler biriminden tasdikli olması zorunludur.

Derneğin gelir ve gider işlemleri 

Madde 32: Gelir ve gider belgeleri;

Dernekler gelirleri, (dernekler yönetmeliği ek-17′ de örneği bulunan) ”alındı belgesi” ile tahsil edilir. Dernek gelirlerinin bankalar aracılığıyla tahsili halinde banka tarafından düzenlenen dekont veya hesap özeti gibi belgeler alındı belgesi yerine geçer.

Dernek giderleri ise fatura, perakende satış fişi, serbest meslek makbuzu gibi harcama belgesi ile yapılır.  Ancak derneğin, gelir vergisi kanununun 94. ncü maddesi kapsamında bulunan ödemeler için V.U.K. hükümlerine göre gider pusulası, bu kapsamda da bulunmayan ödemeleri için ( Dernekler Yönetmeliği ek-13′ te örneği bulunan) “gider makbuzu” düzenlenir.

Dernek tarafından kişi, kurum veya kuruluşlara yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri (Dernekler Yönetmeliği ek-14′ te örneği bulunan) ” ayni yardım teslim belgesi” ile yapılır. Kişi, kurum veya kuruluşlar tarafından derneğe yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri ise (Dernekler Yönetmeliği ek-15′ te örneği bulunan) “ayni bağış alındı belgesi” ile kabul edilir.

Alındı belgeleri

Dernek gelirlerinin tahsilinde “alındı belgeleri” (Dernekler Yönetmeliği ek-17′ de gösterilen biçim ve ebatta) yönetim kurulu kararıyla, matbaaya bastırılır.

Alındı belgelerinin bastırılması ve kontrolü, matbaadan teslim alınması, deftere kaydedilmesi, eski ve yeni saymanlar arasında devir teslimi ve alındı belgesi ile dernek adına gelir tahsil edecek kişi veya kişiler tarafından bu alındı belgelerinin kullanımına ve toplanılan gelirlerin teslimine ilişkin hususlarda dernekler yönetmeliğinin ilgili hükümlerine göre hareket edilir.

Yetki belgesi

Dernek adına gelir tahsil edecek kişi veya kişiler, yetki süresi de belirtilmek suretiyle, yönetim kurulu kararı ile tespit edilir. Gelir tahsil edecek kişilerin açık kimliği, imzası ve fotoğraflarını ihtiva eden (demekler yönetmeliği ek-19′ da örneği bulunan) “yetki belgesi” dernek tarafından üç nüsha olarak düzenlenerek, dernek yönetim kurulu başkanınca onaylanır. Yetki belgelerinin birer sureti dernekler birimlerine verilir. Yetki belgesi ile ilgili değişiklikler yönetim kurulu başkanınca, on beş gün içerisinde dernekler birimine bildirilir.

Dernek adına gelir tahsil edecek kişiler, ancak adlarına düzenlenen yetki belgelerinin bir suretinin dernekler birimine verilmesinden itibaren gelir tahsil etmeye başlayabilirler.

Yetki belgesinin kullanımı, yenilenmesi, iadesi ve sair hususlarda dernekler yönetmeliğinin ilgili hükümlerine göre hareket edilir.

 

 

Gelir ve gider belgelerinin saklama süresi

Defterler hariç olmak üzere, dernek tarafından kullanılan alındı belgeleri, harcama belgeleri ve diğer belgeler özel kanunlarda belirtilen süreler saklı kalmak üzere, kaydedildikleri defterlerdeki sayı ve tarih düzenine uygun olarak 5 yıl süreyle saklanır.

Beyanname verilmesi

Madde 33: Derneğin, bir önceki yıla ait faaliyetleri ile gelir ve gider işlemlerinin yılsonu itibariyle sonuçlarına ilişkin (Dernekler Yönetmeliği ek-21′ de sunulan) “dernek beyannamesi” dernek yönetim kurulu tarafından onaylandıktan sonra, her takvim yılının ilk dört ayı içinde dernek başkanı tarafından ilgili mülki idare amirliğine verilir.

Bildirim yükümlülüğü

Madde 34: Mülki amirliğe yapılacak bildirimler; Genel kurul sonuç bildirimi

Olağan veya olağanüstü genel kurul toplantılarını izleyen otuz gün içinde, yönetim ve denetim kurulları ile diğer organlara seçilen asıl ve yedek üyeleri içeren (Dernekler Yönetmeliği ek–3′ te sunulan) “genel kurul sonuç bildirimi” ve ekleri yönetim kurulu başkanı tarafından ilgili mülki amirliğine bildirilir:

Genel kurul sonuç bildirimine;

  1. C) Divan başkanı, başkan yardımcıları ve yazman tarafından imzalanmış genel kurul toplantı tutanağı örneği,
  2. D) Tüzük değişikliği yapılmışsa, tüzüğün değişen maddelerinin yeni ve eski şekli ile dernek tüzüğünün son şeklinin her sayfası yönetim kurulunca imzalanmış örneği,

Eklenir.

Taşınmazların bildirilmesi

Derneğin edindiği taşınmazlar tapuya tescilinden itibaren otuz gün içinde (Demekler Yönetmeliği ek-26′ da sunulan) “taşınmaz mal bildirimi” ni doldurmak suretiyle mülki idare amirliğine bildirilir.

Yurtdışından yardım alma bildirimi

Dernek tarafından yurtdışından yardım alınacak olması durumunda yardım alınmadan önce (Dernekler Yönetmeliği ek-4′ te belirtilen) ”yurtdışından yardım alma bildirimi” iki nüsha olarak doldurulup mülki idare amirliğine bildirimde bulunurlar.

Bildirim formuna, yurt dışından yardım alınması hususunda alınmış yönetim kurulu kararı örneği varsa bu konuda düzenlenen protokol, sözleşme ve benzeri belgeler ile yardımın aktarıldığı hesaba ilişkin dekont, ekstra ve benzeri belgenin bir örneği de eklenir.

Nakdi yardımların bankalar aracılığıyla alınması ve kullanılmadan önce bildirim şartının yerine getirilmesi zorunludur.

Kamu kurum ve kuruluşları ile birlikte yürütülen ortak projelerle ilgili bildirimi

Derneğin görev alanına ilişkin konularda kamu kurum ve kuruluşları ile yürüttüğü ortak projelerle ilgili olarak yapılan protokol ve projenin örneği (dernekler yönetmeliği ek-23′ te gösterilen) ”proje bildirimi” ne eklenerek, protokol tarihini izleyen bir ay içinde dernek merkezinin bulunduğu yerin valiliğine verillir.

Değişikliklerin Bildirilmesi

Derneğin yerleşim yerinde meydana gelen değişiklik (dernekler yönetmeliği ek-24′ te belirtilen) “yerleşim yeri değişiklik bildirimi”; genel kurul toplantısı dışında dernek organlarında meydana gelen değişiklikler (dernekler yönetmeliği ek-25′ te belirtilen) “dernek organlarındaki değişiklik bildirimi” doldurulmak suretiyle, değişikliği izleyen otuz gün içinde mülki idare amirliğine bildirilir.

Dernek tüzüğünde yapılan değişiklikler de tüzük değişikliğinin yapıldığı genel kurul toplantısını izleyen otuz gün içinde, genel kurul sonuç bildirimi ekinde mülki idare amirliğine bildirilir.

Derneğin iç denetimi

Madde 35: Dernekte genel kurul, yönetim kurulu veya denetim kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi, bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir.

Genel kurul, yönetim kurulu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, denetim kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.

Denetim kurulu tarafından en geç yılda bir defa derneğin denetimi gerçekleştirilir. Genel kurul veya yönetim kurulu, gerek görülen hallerde denetim yapabilir veya bağımsız denetim kuruluşlarına denetim yaptırabilir.

 

 

 

Derneğin borçlanma usulleri

Madde 36: dernek amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duyulması halinde yönetim kurulu kararı ile borçlanma yapabilir. Bu borçlanma kredili mal ve hizmet alımı konularında olabileceği gibi nakit olarak da yapılabilir. Ancak bu borçlanma, derneğin gelir kaynakları ile karşılanamayacak miktarlarda ve derneği ödeme güçlüğüne düşürecek nitelikte yapılamaz. Dernek yönetim kurulu 300.000 TL’ ye kadar borçlanmaya yetkilidir. Bu miktarı aşan borçlanmalarda genel kuruldan yetki almak zorunluluğu vardır.

Derneğin harcamaları

Madde 37: derneğin bütün harcamaları yönetim kurulu kararıyla yapılır. Ancak ivedi durumlarda başkan, yönetim kurulu’ nca önceden belli edilecek harcamaları yapar ve bu harcamaları ilk yönetim kurulu toplantısında karara bağlanır.Derneğin paraları milli bankalarda dernek adına açılacak hesaplarda saklanır. Bu hesaptan para çekmek veya bir yere para göndermek başkan, sekreter ve muhasip üyeden en az ikisinin imzasıyla mümkündür.

Derneğin iktisadi işlemleri:

Madde 38: dernek, amaç ve hizmet konularını gerçekleştirmek, uygulama, eğitim ve gelire yönelik olmak üzere iktisadi işletmeler kurabilir.Dernek yönetim kurulu tarafından onaylanacak dernek iktisadi işletmeler sözleşmesinde derneğin amaç ve hizmet konuları işletmenin çalışma konuları, işletmenin yönetim biçimi ve temsili, işletme yönetiminin sorumluluğu ve ilkeleri, parasal işlemler, vergi bağışıklığı, işletmenin denetimi gibi ilişkili hükümler yer alır. İktisadi işletmeleri ticaret sicili nizamnameleri uyarınca tescil edilirler ve tesçil tarihinden başlamak üzere yürürlüğe girerler.

Yasaklara uyma:

Madde 39: 5253 sayılı dernekler kanununu da yazılı yasak faaliyetlere uyma konusunda ve izne bağlı faaliyetler için gerekli girişimlerde bulunmaya dernek yöneticileri ve tüm üyeler azami hassasiyet gösterir.

Lokal açmak

Madde 40: dernek mali imkanlarına ve dernek kanunu hükümlerine göre kendi lokal tesislerine sahip olmak için çaba gösterir. Lokal açmak ve işletmek için mahallin en büyük mülki amirinden izin alınır.

Madde 41:

Her üye, demeğe üye olurken 100 (yüz) YTL ve ayda 20- (20) YTL olmak üzere; Yılda 240-(ikiyüzkırk) TL aidat ödemekle yükümlüdür.

Ödeme ve ücretler

Madde 42:

  1. a) Dernek, merkez ve bağlı birimlerinde çalışacak kişilere vasıflarına uygun bir ücret/ maaş vd. Sosyal haklarını ve yasaların öngördüğü haklarını verir. Yine dernek, satın aldığı hizmetler karşılığı ilgili kişilere ödeme yapar. Dernek hizmetlerinin yapılabilmesi için gerekli olan her türlü ödenek, yolluk ve diğer cari harcamaların şekli ve esasları yönetim kurulunca ayrıca belirlenir.
  2. b) Dernek, sağladığı gelirlerle kira ve tüm sabit giderlerini ve bütün cari harcamalarını gerçekleştirir.
  3. c) Üye sayısının 100 kişiden çok olması şartıyla dernek hizmetleri gönüllüler veya yönetim kurulu kararı ile göreve başlatılan ücretliler aracılığıyla yürütülür.
  4. d) Dernek yönetim ve denetim kurullarının kamu görevlisi olmayan başkan ve üyelerine ücret verilebilir. Verilecek ücret ile her türlü ödenek, yolluk ve tazminatlar genel kurul tarafından tespit olunur. Yönetim ve
  5. a) denetim Kurulu üyeleri dışındaki üyelere ücret, huzur hakkı veya başka bir ad altında herhangi bir karşılık ödenemez.
  6. b) Dernek hizmetleri için görevlendirilecek üyelere verilecek gündelik ve yolluk miktarları genel kurul tarafından tespit olunur.

Dernek tüzüğünün değiştirilmesi:

Madde 43: Tüzük değişikliği genel kurul kararı ile yapılabilir.

Genel kurulda tüzük değişikliği yapılabilmesi için genel kurula katılma ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.

Dernek tüzüğünün değiştirilebilmesi için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının 2/3′ üdür. Genel kurulda tüzük değişikliği oylaması açık olarak yapılır. Dernekler kanununa göre tüzüğü değiştirme yetkisi genel kurula aittir.

 

 

Derneğin feshi ve mal varlığının tasfiyesi

Madde 44:

  1. a) Dernek genel kurulu, feshi gerekli gördüğü şartların oluşması halinde derneğin feshine karar verebilir. Bu karar için de, genel kurul karar yeter sayısı gereklidir. Genel kurul kararı ile feshedilen veya kendiliğinden sona erdiği tespit edilen derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi son yönetim kurulu üyelerinden oluşan tasfiye kurulunca yapılır. Bu işlemlere, feshe ilişkin genel kurul kararının alındığı veya kendiliğinden sona erme halinin kesinleştiği tarihten itibaren başlanır. Tasfiye süresi içinde bütün işlemlerde dernek adında ”Tasfiye Halinde ‘Yörükler Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği ” ibaresi kullanılır.
  2. b) Tasfiye Kurulu, mevzuata uygun olarak derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi işlemelerini baştan sonuna kadar tamamlamakla görevli ve yetkilidir. Bu kurul, önce derneğin hesaplarını inceler. İnceleme esnasında derneğe ait defterler, alındı belgeleri, harcama belgeleri, tapu ve banka kayıtları ile diğer belgelerinin tespiti yapılarak varlık ve yükümlülükleri bir tutanağa bağlanır. Tasfiye işlemleri sırasında derneğin alacaklılarına çağrıda bulunulur ve varsa malları paraya çevrilerek alacaklılara ödenir. Derneğin alacaklı olması durumunda alacaklar tahsil edilir. Alacakların tahsil edilmesi ve borçların ödenmesinden sonra kalan tüm para, mal ve hakları, genel kurulda belirlenen yere devredilir. Genel kurulda belirlenmemişse Mehmetçik vakfına devredilir.
  3. c) Dernek yönetim kurulu feshi 7 gün içinde mahallin en büyük mülki amirine yazı ile bildirir. Derneğin genel kurul kararıyla fesih kendiliğinden dağılmış sayılma ve mahkeme kararıyla feshi durumlarında; mal ve paraları mahkeme kararıyla Mehmetçik vakfına devredilir.
  4. d) Kendiliğinden sona erdiği tespit edilen veya feshine karar verilen derneklerin Tasfiye ve devir işlemleri tamamlandıktan sonra dernekler kütüğündeki kayıtları silinir.
  5. e) Feshedilmesi için hakkında soruşturma veya dava açılmış olan bir dernek, fesih ve buna bağlı olarak dernek mallarının devrine dair bir karar aldığı takdirde, soruşturma ve dava sonuçlanıncaya kadar devir işlemi yapılmaz.
  6. f) Tasfiye işlemleri sonucu derneklerin defter ve belgelerinin saklanma usulü süresi ve tasfiyeye ilişkin gerekli belgeler yönetmelikte düzenlenir.

Hüküm eksikliği

Madde 45: Bu tüzükte belirtilmeyen ve derneğin çalışmasını kanunlar karşısındaki  Durumunu belirleyecek konularda 5253 sayılı dernekler kanunu, Türk medeni kanunu ve bu kanuna atfen çıkartılmış olan dernekler yönetmeliği ve diğer mevzuatın dernekler hakkındaki hükümler  uygulanır.

Bu tüzük 45 (kırk beş ) maddeden ibarettir.